Träning

Skötselråd för träningskläder

Våra träningskläder får utstå mycket: slitage, väder och vind, och inte minst svett. För att vi alltid ska ha träningskläder som fyller sin funktion och som är bekväma är det därför viktigt att vi tar hand om dem lite extra.

Det är trevligt att börja ett träningspass med kläder som doftar rent och fräscht, och särskilt om man tränar på gym är det hövligt mot andra som vistas i lokalen. Att tvätta kläderna sliter dock mycket på dem och förkortar deras livstid. Har man köpt dyra träningskläder i funktionsmaterial vill man kanske därför inte tvätta dem efter varje träningspass. Funktionsmaterial är dessutom extra känsliga vid tvätt: man ska till exempel aldrig använda sköljmedel när man tvättar sina träningskläder i funktionsmaterial. Många använder också generellt för mycket tvättmedel när de tvättar, vilket inte heller är bra för kläderna. En tredje sak att tänka på när man tvättar sina träningskläder är att inte torktumla dem förutom i absoluta nödfall, eftersom det sliter plaggen.

Ett enkelt sätt att hålla kläderna fräscha och (relativt) luktfria är att helt enkelt vädra dem. Allra bäst fungerar det om man vädrar dem utomhus, men det går också bra att direkt efter träning hänga upp dem på ett element eller en herrbetjänt. På det sättet torkar kläderna, istället för att de ligger fuktiga och svettiga i en hög på golvet, vilket kan göra lukten surare. Om du inte har en herrbetjänt men vill köpa en kan du söka på Shopello.se, och på så sätt hitta en till det bästa priset.

Pink home wear.

Pink home wear.

Om man bor i en liten lägenhet och tycker att kläderna luktar för illa för att ha hängandes i det kanske enda rummet kan man lägga plaggen i blöt med en skvätt ättika i. Det neutraliserar lukten. Sedan kan man utan problem hänga kläderna på tork och använda dem till nästa träningspass. En blandning av 12-procentig ättika och vatten i en blomspruta som sprejas på träningsplagg i bomull fungerar även utmärkt för att ta bort till och med inbiten svettlukt.

Med dessa enkla åtgärder kan du förlänga både livet och funktionsdugligheten på dina träningskläder. Se bara till att du inte väntar för länge med att tvätta dem – hygien är en lika viktig aspekt av ett hälsosamt liv som träning.