Träning

Bikram Yoga

Bikram Yoga är ett yogasystem som utvecklats av Bikram Choudhury från traditionella tekniker i systemet hatha yoga. Bikram Yoga blev populärt i USA på 1970-talet, men har bara blivit omtalat i Sverige under de senaste åren. Grundaren, Bikram Choudhury, föddes i Calcutta år 1946, och vann de Indiska nationella mästerskapen i yoga när han var bara 13 år gammal. Han flyttade till USA på 1970-talet, och grundade två yogaskolor, i Kalifornien respektive Hawaii. År 2012 hade han 330 studior i USA och 600 över hela världen.yoga-774243_960_720

När man utövar Bikram Yoga är det alltid under ett 90-minuterspass som leds av en lärare (som tränats och certifierats enligt Choudhurys lära), och man utför alltid samma sekvens av 26 positioner. Den stora skillnaden mellan Bikram Yoga och traditionell yoga är dock att den utförs i ett rum med en temperatur på 40 grader och 40 procent luftfuktighet. Syftet med detta är enligt Choudhury att imitera Indiens klimat. I viss litteratur skriven om Bikram Yoga hävdar man också att värmen medför att man svettas mycket, vilket rensar kroppen från gifter. Det innebär dock att man lider risk att drabbas av uttorkning och överhettning under ett pass, vilket kan leda till illamående, yrsel, värmeslag och svimningar. Det är därför mycket viktigt att dricka mycket före och efter passet, och lyssna noga till sin kropp under passet.

Även om många hävdar närmast mirakulösa effekter av Bikram Yoga (Choudhury själv ska till exempel ha hävdat att det kan bota cancer) har medicinska studier visat att friska vuxna efter att ha utövat Bikram Yoga tre gånger i veckan i åtta veckor hade blivit starkare och rörligare, och hade tappat en liten mängd kroppsfett. Deras kondition hade dock inte förbättrats. Om man har realistiska förväntningar på resultaten kan Bikram Yoga med andra ord vara en bra träningsform, kanske i kombination med annan konditionsträning.

Andra som mår bra av att vistas i värme är grönsaker och andra växter som man odlar i växthus. Att odla egna grönsaker är också fördelaktigt för hälsan, och går hand i hand med den livsstil som hör till yoga. Kanske kan det därför vara värt investera i ett växthus om man planerar att börja leva ett grönare och mer hälsosamt liv?

Taggar: