Okategoriserade

Håll hela kroppen sund – även munnen

En del av kroppen som ofta glöms bort i hälsohysterin som pågår i dagens samhälle är munnen. Trots att vi idag vet hur viktigt det är att sköta om våra tänder, och de allra flesta idag får lära sig redan från barnsben att man ska borsta tänderna två gånger om dagen, är det långt ifrån alla som tar hand om sin mun som de borde i vuxen ålder. Vi ska ju leva med våra tänder lika länge som vi ska leva med vår kropp, så det är logiskt att lägga ner lika mycket energi på att se till att ha rena tänder som vi lägger ner på gymmet. Dessutom påverkar vår munhälsa vår hälsa i stort; man har till exempel sett ett samband mellan munsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.brush-18729_1280

Att ta hand om sin mun behöver inte ta så lång tid, definitivt inte lika lång tid som vi tillbringar i gymmet för att ta hand om vår kropp. Några minuter varje dag räcker. Det man vill åstadkomma med sin munhygien är att göra rent munnen från bakteriebeläggningar. Om inget görs åt dessa beläggningar kan de orsaka tandköttsinflammationer och karies. Det mest grundläggande man kan göra för att förebygga detta är att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen. I vuxen ålder är det dock även viktigt att rengöra ytorna mellan tänderna. Detta kan man göra med till exempel tandstickor eller mellanrumstandborstar. Att rengöra mellan tänderna förebygger problem som dålig andedräkt och tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation är ett vanligt problem hos vuxna, och det är viktigt att behandla sjukdomen på rätt sätt och så tidigt som möjligt. Annars kan den i värsta fall leda till tandlossning. Du märker att ditt tandkött är inflammerat om det är mörkare i färgen än vanligt, är ömt och blöder lite när du gör rent tänderna.

En annan viktig aspekt av att sköta om sin mun är att gå på kontroller hos en tandläkare regelbundet, en gång per år eller en gång vartannat år, beroende på vad tandläkaren själv rekommenderar. Om han eller hon ser att du har god munhälsa kan det räcka med att komma på kontroll vartannat år. Om du letar efter en tandläkare i Göteborg för att göra din årliga kontroll kan du gå in på Varden.se.

Taggar: