Träning,Viktnedgång

Hollywoods nya favoritdiet

Hollywood agerar ofta förebild åt resten av världen när det gäller både träning och kost. Varför vi ska följa just den träningsmetod Robert Downey Jr använde sig av för att komma i form inför nyaste Avenger-filmen, eller följa samma kostregim som Angelina Jolie är en annan fråga. Att Hollywood är en stark kulturell influens står dock bortom allt tvivel. Den nyaste trenden som kommer ifrån drömfabriken kallas 80:20, och är en diet som balanserar disciplin med viss tillåtelse att släppa loss då och då och äta vad du vill. Man skulle också kunna kalla dieten för vanligt sunt förnuft.

Balans mellan nyttigt och onyttigt

Det handlar om att hitta en balans mellan nyttig och onyttig mat. Om man äter 80 procent nyttigt så kan man utan att förstöra för mycket för sig själv unna sig att äta onyttigt 20 procent av tiden. 20 procent innebär en gång i veckan, samt ytterligare två tillfällen under månaden. Ganska perfekt anpassat för att täcka in fredagsmyset och födelsedagar, med andra ord. Det gäller dock att hålla det just vid 20 procent. Att låta fredagsätandet utvidgas till en hel helg funkar alltså inte. Metoden heter inte 50/50. Den här möjligheten att fortsätta lagom mycket med det dåliga, är en anledning till att 80/20 är den senaste populära diettrenden i Hollywood.

Fördelar med dieten

Det finns ett antal fördelar med metoden. Den ger dig en dag i veckan att slappna av och förnya din energi. Det är då mycket lättare att fortsätta med en disciplinerad hållning under en längre tid. Fredagsmyset ger dig en belöning och kan inspirera dig till den nya veckan. Dieten gör också att du inte behöver ändra så mycket av ditt sociala beteende, vilket annars skulle kunna vara både en broms och en stressfaktor. Många har svårt att hålla sig en ny livsstil för att den krockar med andra människor. Med den här dieten kan du bete dig som vanligt i de flesta sociala sammanhang.